REVIEW | Chinese Drama : Ten Miles Of Peach Blossom

Assalamualaikum. sebenarnya memang dah lama nak review pasal drama cina ni tapi pepaham jelah aku ni memang pemalas nak buka laptop. drama ni memang aku dah tengok sebelum aku exam sem2 lagi. niat memang dah ada tapi tak kesampaian nak tunaikan niat tu lol. so here, Ten Miles Of Peach Blossom...

WARNING !!!
Full with spoiler. Read with ur own risk :)


TITLE : Ten Miles Of Peach Blossoms / Eternal Love / Three Lives Three Worlds
EPISODE : 58 episodes
COUNTRY : China
LANGUAGE : Mandarin
RELEASE YEAR : 2017
CAST : Mark Chao, Yang Mi, Dilraba Dilmurat

SINOPSIS
Bai Qian (Yang Mi) merupakan seorang dewa permaisuri Qing Qiu di Fox Tribe dan boleh bertukar menjadi musang berekor sembilan yang berwarna putih. Namun, dia telah menyamar menjadi seorang lelaki yang bernama Si Yin untuk menuntut ilmu daripada Mo Yuan (Mark Chao) di Kunlun Mountain. Semasa pertarungan dengan Ghost Tribe, ingatan dan gelaran permaisurinya hilang sehingga membuatkan dia di hantar ke alam manusia dengan menjadi 'mortal' dan Mo Yuan mati dalam pertarungan tersebut.

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

Sepanjangan kehidupannya di alam manusia, dia terjumpa seekor naga yang asalnya merupakan Putera Mahkota dari Celestial Tribe, Ye Hua (Mark Chao). Mereka berdua jatuh cinta. Disebabkan ingatannya telah hilang, Ye Hua menamakannya dengan nama baru iaitu Su Su. Su Su (Bai Qian) dan Ye Hua berkahwin di pondokknya tanpa pengetahuan keluarga Ye Hua di Celestial Tribe. Mereka hidup bahagia dan Su Su sangat sukakan pokok Blossom.

Related image

Perhubungan Ye Hua dan Su Su akhirnya diketahui oleh keluarga putera mahkota tersebut. Ahli keluarga Ye Hua melarang Ye Hua untuk berhubungan dengan sebarang manusia (mortal) tetapi Su Su telahpun mengandung pewaris Celestial Tribe. Sepanjang Su Su tinggal di istana Celestial Tribe, dia dibenci oleh Su Jin (Maggie Huang) yang sudah lama mempunyai perasaan terhadap Ye Hua. Su Jin juga memaksa Su Su untuk terjun ke Zhuxian Terrace dan menyebabkan Su Su menjadi dewa permaisuri Qing Qiu semula. tetapi dia langsung tidak ingat akan hubungannya dengan Ye Hua malah anaknya, Ah Li sendiri.

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

REVIEW BY Feii,
58 episod bukan senang nak habiskan tambahan satu episode 45 minit. mahu berzaman habis. tapi, aku punya cara aku tak tengok keseluruhan episod lol. so aku tengok awal, pertengahan dan pengakhiran, sorry kalau sinopsis atas tu salah. episode Su Su kena dera tu aku tak tengok sebab kesian gila (aku cepat kesian dengan bende camtu).

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

Aku memang peminat Yang Mi sejak Tiny Times lagi. cara dia, watak dia semua aku suka. cuma aku tak suka part dia tak ingat pasal Ye Hua dengan Ah Li. sumpah kesian gila kat Ye Hua 😥. sebenarnya aku bukan peminat Mark Chao sebab dalam drama Black & White, Vic Chou dah tambat hati aku lolz... tapi dalam drama ni, Mark Chao betul betul dah tambat hati aku dengan watak Ye Hua. dalam drama ni, Mark Chao berlakon dua watak iaitu Ye Hua dengan Mo Yuan yang sebenarnya merupakan adik beradik kembar.

Image result for ten miles of peach blossoms ye hua hair

Ye Hua's hair buat aku terpegun even aku tahu rambut tu wig lol haha. aku suka watak Ye Hua yang setia dengan isteri dia, Su Su walaupun dia tahu isteri dia dah mati. dia jugak sanggup buat patung klon muka sebijik Su Su semata-mata cinta dia kepada isterinya. bila dia dapat tahu yang Bai Qian serupa dengan Su Su, dia orang yang paling bahagia dan dia yakin bahawa Bai Qian ialah Su Su, isteri yang paling dia sayang. Walaupun Bai Qian tak ingat apa apa, dia still jaga Ah Li atas permintaan Ye Hua. Sebenarnya umur Bai Qian lebih 70k daripada Ye Hua. thts why, dewa yang lain panggil dia makcik haha. 'love are not determine by years but the heart'.

Image result for ten miles of peach blossoms

very recommended drama lah bagi sesiapa yang sukakan genre romance. lagipun drama ni memang hot sekarang selain daripada nirvana in fire. cuma nak hadapi 58 episod tu memang payah lah. pandai-pandailah skip macam aku ni ye 😙. drama ni memang fantasy lah watak semua boleh terbang, ada kuasa lol maklumlah dewa. tapi jangan pengaruh sangat. btw, soundtrack drama ni memang best. sambil menonton, sambil layan soundtrack. goodluck ^^

RATING BY Feii,
★★★★★


You can watch online here; Ten Miles Of Peach Blossom (Eternal Love)

thankyou for reading,
see you next post
goodbye,
tataaa :)

2 comments:

  1. I have read the novel tapi takde chance tengok drama dia lagi sebab panjang lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah memang panjang thts why i ada skip ep >,<

      Delete

Powered by Blogger.