Top 5 IGERS Share The Best Cooking Recipe (Worldwide)


Hallo guyss. wassup? cuti sekolah ni buat apa je? for those yang still sekolah macam aku ni biasalah mereput je dalam bilik kan hahaha. yang uitm dah start next sem dah pun. yang lain aku tak tahu lah. apa kata korang korang termasuk lah aku ni sekali luangkan dengan aktiviti memasak? sebab daripada korang menanguk makan tidur makan tidur, baik latih diri dengan memasak :p manalah tahu nak kahwin nanti takdelah kena perli dengan mak mentua nak nak dapat mak mentua yang cerewet lol kesitu dah aku ni hahaha. okay btw entry harini aku nak suggest kat korang pasal igers yang memang handal bab memasak ni. dekat sini jugak korang boleh belajar memasak melalu video yang telah di post oleh mereka.


1. BuzzFeed (Tasty)
BuzzFeed ni memang popular dekat facebook, twitter dan instagram. salah satu yang aku suka dekat buzz feed ni adalah Tasty. Tasty ni memang popular gila dekat laman sosial sebab dekat sana dia akan post satu video masak setiap hari. so, korang yang nak cuba belajar memasak makanan ala barat, boleh tengok dekat video yang dorang post. btw, Tasty ni memang ada banyak pecahan dan pecahan tulah yang mengasingkan jenis resepi-resepi yang berlainan.




Instagram: @buzzfeedtasty 
(recipe for random food)

Instagram: @proper_tasty (recipe for British food)
Instagram: @tastyjapan (recipe for Japanese Cuisin)
Instagram: @tastydemais (recipe for Portuguese Cuisin)

sebabtulah, aku cakap yang tasty ni memang aku recommend untuk korang yang nak mencuba masak makanan dari luar negara 😋.


2. Cookat
Suggestion yang kedua ialah from Cookat. ok, cookat ni from korea. so, sesiapa yang berkenan nak cuba masak makanan korea, boleh usha ig ni. manalah tahu kan bila usha tu dah pandai masak, dah boleh feeling duduk kat korea jap hahaha. btw, untuk video recipe Cookat, ada dua ver. dimana ada ver. korea dan ver. english. makanan yang sama cuma mungkin cara penyampaian recipe je berbeza lol.

 Instagram: @cookat_korea
(korean languange)



Instagram: @cookat__
(english language)

3. Diply (Delicious)
Untuk yang ketiga pulak, aku suggestkan Diply Delicious. benda yang buatkan aku suka Diply Delicious ni sebab dorang selalu post recipe untuk dessert, pasta haa senang ceritalah pasal western food. ada jugak recipe cara cara nak buat cookies, cake dengan cara yang sangat mudah gila. korang-korang yang suka memasak cake ataupun dessert, boleh usha ig ni tu hehe manalah tahu dapat idea ke apa time kelas memasak? lol


Instagram: @diplydelicious


4. Tastemade
Pilihan yang ke-4 pulak ialah Tastemade. sebenarnya, tastemade ni ada banyak recipe untuk setiap negara. so, kalau korang jenis yang nak tengok lebih terperinci lagi tentang recipe ikut negara, boleh tengok dekat website Tastemade . cuma dekat sini aku just bagi ig tastemade yang memang official haha.


Instagram: @tastemade

Tastemade Indonesia: @tastemadeindonesia
Tastemade Brazil: @tastemadebr
Tastemade Japan: @tastemade_japan
Tastemade UK: @tastemadeuk
Tastemade Spain: @tastemadees
Tastemade France: @tastemadefr


5. Dingo Food
Dan yang ke-5, ialah Dingo Food. DF ni sama macam cookat tadi. based from korea. kalau dah based pun from korea, konfem lah makanan korea kan? lagi satu, dekat dingo ni dia ada jugak makanan from indonesia tapi lain u/n lah. baru aku perasan yang banyak aku stalk, banyak aku menaip ni takde satupun malaysia lol haha mohonlah sesiapa collab dengan kelima-lima syarikat besar ni  pastu share kan lah recipe masakan melayu kita yang sedap sedap dan boleh orang luar rasa dan cuba macam mana kita cuba dan rasa tradisi makanan dorang hahaha.


Instagram: @dingo_food
(official)

Dingo Food Indonesia: @dingofood.id


Reminder;for those yang rasa nak ikut recipe kat atas ni, makesure pastikan bahan yang dorang gunakan adalah HALAL (untuk muslim) sebab korang akan dapat tengok bende yang tak halal esp bacon, wine and others. sebelum buat, search dulu ingredients dekat website utama dorang tau? search sama ada bahan yang nak digunakan tu halal ke tidak. kalau tak halal, mungkin boleh tukarkan kepada bahan yang halal :) bukan apa, recipe mat saleh ni selalunya biasalah western kan dorang mana tahu halal kalau ada bende haram ke dorang makan je tapi kita as muslim tak boleh tetap kena makan makanan yang halal :)) remember it 👆💗


xoxo,
raizahalisah





5 comments:

  1. biasa tengok tastemade & tasty.. baru tau banyak lagi rupanya.. Anyways, Salam kenal from me.. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe banyak lagi act cuma raizah minat 5 ni je 😂 salam kenal jugak dari raizahalisah 😊

      Delete
  2. suka tastemade tu!! simple jak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu takpe ! banyak negara ada tu yang best 😍

      Delete
  3. wah, thanks dear ! good sharing. selalu tengok kat tastemade and tasty je. :D

    ReplyDelete

Powered by Blogger.