December 2016 - Raizah Halisah

Thursday, 8 December 2016

#MyTravelokaEscapade : South Korea Destinasi Pilihanku !

December 08, 2016 9
#MyTravelokaEscapade : South Korea Destinasi Pilihanku !
Assalamualaikum and annyeonghaseyo semua :)


korang suka bercuti tak? bercuti ke luar negara memang impian semua manusia nak nak perempuan macam aku ni. impian aku nak bercuti ke seluruh dunia suatu hari nanti inshaAllah dan seandainya aku diberi peluang oleh  www.traveloka.com.my , aku tidak akan mensia-siakannya kerana traveloka merupakan syarikat yang menyediakan perkhidmatan tempahan tiket kapal terbang dan juga tempahan hotel dengan harga yang murah menerusi online. untuk korang yang sedang berbajet pada musim cuti sekolah ini dan ingin bercuti ke luar negara tidak kira dimana sahaja, korang bolehlah melayari laman web traveloka tersebut :)
#MyTravelokaEscapade


Sekiranya aku diberi peluang untuk memilih satu daripada sepuluh destinasi yang terdapat di atas, aku akan memilih South Korea sebagai destinasi utama pilihanku :) seperti semua orang tahu, South Korea merupakan salah satu negara yang mempunyai jumlah pelancong yang meningkat dari tahun ke tahun. ia mungkin disebabkan oleh pengaruh kpop dan juga pengaruh budaya korea.
jika aku dapat melancong ke South Korea, sudah tentu aku akan pergi ke tempat-tempat yang aku impikan selama ini. nak tahu tempat apa? jom baca selanjutnya :))


1. Nak main ski dekat Vivaldi Park, Hongcheon City, Gangwon, South Korea. 

Vivaldi Park ni terletak di Gangwon, South Korea. Vivaldi Park ni kira taman tema sebab ada taman tema air dekat bahagian Ocean World. Vivaldi Park ni merupakan ski resort yang pertama di South Korea. Aku suka pergi taman tema sebab dapat release tension. selain tu jugak, aku nak main ski dekat sana. korang tengok drama korea The Legend Of The Blue Sea tak? kalau tak silap aku episode 6, dia ada tunjuk tempat penggambaran di Ski World tersebut. part dimana aksi kelakar Shim Chung main ski bersama Heo Joon Jae dekat sana. so, aku nak ke Vivaldi Park ni kalau di beri peluang. InshaAllah.

(permandangan ski world pada waktu malam)
lawa kan?~~~



2. Nak main permainan di Everland Theme Park, Gyeonggi-do, South Korea.


 (pintu masuk everland)


(nak naik roller coaster tu!! someone pls bring me here)

macam sama dekat atas, Everland ni pun theme park sebenarnya cuma everland ni lagi besarlah daripada Vivaldi Park. dekat Everland ni ada macam macam termasuk zoo, theater, magic house, roller coaster dan lain-lain. kalau korang pernah tengok running man ke, drama korea ke mesti pernah tengok theme park ni. sebabtulah aku pun terjebak dengan Everland ni sampai nak main semua permainan kat Everland ni dan yang paling penting, nak main semua rollercoaster yang menyeramkan dekat sana >,<



3. Gyeokbokgung Palace (National Palace Museum of Korea) , Seoul, South Korea.


ini adalah impian aku sejak aku ketagih dengan drama tradisional korea! Gyeongbokgung Palace ni sebenarnya istana pada zaman joseon tapi sekarang dah tukar jadi museum utama yang ada dekat Seoul, South Korea. kenapa aku nak pergi sini? sebab aku nak jugak feeling puteri raja macam kat dalam drama sambil pakai hanbok kahkah pastu nak ambil gambar ala ala puteri raja yang ada hamba dekat belakang lol. ala takde hamba pun takpe! janji dapat pergi sini pakai hanbok hehe :p



4. Nami Island, Chuncheon, South Korea



Nami Island merupakan tempat yang paling aku nak pergi lepas terjebak dengan Autumn In My Heart. aku suka tengok pokok-pokok tinggi tu berubah musim. gambar kat atas musim luruh rasanya malah ada musim bunga dan juga musim salji! rasanya aku paling suka musim luruh sebab kalau angkat gambar konfem cantik gila namati!!



5. SMTOWN Theme park In The City, Gangnam-gu, Seoul, South Korea.




 dan aku jugak nak pergi dekat sini, SMTOWN. selain boleh dapat jumpa oppa, aku nak tengok theatre live kat dalam smtown ni lol. ni memang wishlist daripada dulu sejak aku kenal exo.
nak jelajah satu bangunan smtown ni dan tak nak terlepas satu inci sekalipun :p ofc nak shopping nak bergambar apa semua bila dah masuk dalam ni tau :D

(all photos are not mine bcs i got all of this from mr. google :D )

Thats why aku nak pergi South Korea. Destinasi menarik yang telah lama aku impikan selama bertahun ni. InshaAllah kalau ada rezeki, aku akan pergi ke destinasi impian aku. Terima kasih pihak Traveloka dan #MyTravelokaEscapade :).


anda semua berpeluang untuk terbang bersama Traveloka melalui contest ini. jom join sementara masih ada dan hadiah menarik menanti anda semua. apa tunggu lagi? jomlah join :)



xoxo,
raizahalisah

Tuesday, 6 December 2016

Top 5 IGERS Share The Best Cooking Recipe (Worldwide)

December 06, 2016 5
Top 5 IGERS Share The Best Cooking Recipe (Worldwide)

Hallo guyss. wassup? cuti sekolah ni buat apa je? for those yang still sekolah macam aku ni biasalah mereput je dalam bilik kan hahaha. yang uitm dah start next sem dah pun. yang lain aku tak tahu lah. apa kata korang korang termasuk lah aku ni sekali luangkan dengan aktiviti memasak? sebab daripada korang menanguk makan tidur makan tidur, baik latih diri dengan memasak :p manalah tahu nak kahwin nanti takdelah kena perli dengan mak mentua nak nak dapat mak mentua yang cerewet lol kesitu dah aku ni hahaha. okay btw entry harini aku nak suggest kat korang pasal igers yang memang handal bab memasak ni. dekat sini jugak korang boleh belajar memasak melalu video yang telah di post oleh mereka.


1. BuzzFeed (Tasty)
BuzzFeed ni memang popular dekat facebook, twitter dan instagram. salah satu yang aku suka dekat buzz feed ni adalah Tasty. Tasty ni memang popular gila dekat laman sosial sebab dekat sana dia akan post satu video masak setiap hari. so, korang yang nak cuba belajar memasak makanan ala barat, boleh tengok dekat video yang dorang post. btw, Tasty ni memang ada banyak pecahan dan pecahan tulah yang mengasingkan jenis resepi-resepi yang berlainan.




Instagram: @buzzfeedtasty 
(recipe for random food)

Instagram: @proper_tasty (recipe for British food)
Instagram: @tastyjapan (recipe for Japanese Cuisin)
Instagram: @tastydemais (recipe for Portuguese Cuisin)

sebabtulah, aku cakap yang tasty ni memang aku recommend untuk korang yang nak mencuba masak makanan dari luar negara πŸ˜‹.


2. Cookat
Suggestion yang kedua ialah from Cookat. ok, cookat ni from korea. so, sesiapa yang berkenan nak cuba masak makanan korea, boleh usha ig ni. manalah tahu kan bila usha tu dah pandai masak, dah boleh feeling duduk kat korea jap hahaha. btw, untuk video recipe Cookat, ada dua ver. dimana ada ver. korea dan ver. english. makanan yang sama cuma mungkin cara penyampaian recipe je berbeza lol.

 Instagram: @cookat_korea
(korean languange)



Instagram: @cookat__
(english language)

3. Diply (Delicious)
Untuk yang ketiga pulak, aku suggestkan Diply Delicious. benda yang buatkan aku suka Diply Delicious ni sebab dorang selalu post recipe untuk dessert, pasta haa senang ceritalah pasal western food. ada jugak recipe cara cara nak buat cookies, cake dengan cara yang sangat mudah gila. korang-korang yang suka memasak cake ataupun dessert, boleh usha ig ni tu hehe manalah tahu dapat idea ke apa time kelas memasak? lol


Instagram: @diplydelicious


4. Tastemade
Pilihan yang ke-4 pulak ialah Tastemade. sebenarnya, tastemade ni ada banyak recipe untuk setiap negara. so, kalau korang jenis yang nak tengok lebih terperinci lagi tentang recipe ikut negara, boleh tengok dekat website Tastemade . cuma dekat sini aku just bagi ig tastemade yang memang official haha.


Instagram: @tastemade

Tastemade Indonesia: @tastemadeindonesia
Tastemade Brazil: @tastemadebr
Tastemade Japan: @tastemade_japan
Tastemade UK: @tastemadeuk
Tastemade Spain: @tastemadees
Tastemade France: @tastemadefr


5. Dingo Food
Dan yang ke-5, ialah Dingo Food. DF ni sama macam cookat tadi. based from korea. kalau dah based pun from korea, konfem lah makanan korea kan? lagi satu, dekat dingo ni dia ada jugak makanan from indonesia tapi lain u/n lah. baru aku perasan yang banyak aku stalk, banyak aku menaip ni takde satupun malaysia lol haha mohonlah sesiapa collab dengan kelima-lima syarikat besar ni  pastu share kan lah recipe masakan melayu kita yang sedap sedap dan boleh orang luar rasa dan cuba macam mana kita cuba dan rasa tradisi makanan dorang hahaha.


Instagram: @dingo_food
(official)

Dingo Food Indonesia: @dingofood.id


Reminder;for those yang rasa nak ikut recipe kat atas ni, makesure pastikan bahan yang dorang gunakan adalah HALAL (untuk muslim) sebab korang akan dapat tengok bende yang tak halal esp bacon, wine and others. sebelum buat, search dulu ingredients dekat website utama dorang tau? search sama ada bahan yang nak digunakan tu halal ke tidak. kalau tak halal, mungkin boleh tukarkan kepada bahan yang halal :) bukan apa, recipe mat saleh ni selalunya biasalah western kan dorang mana tahu halal kalau ada bende haram ke dorang makan je tapi kita as muslim tak boleh tetap kena makan makanan yang halal :)) remember it πŸ‘†πŸ’—


xoxo,
raizahalisah





Saturday, 3 December 2016

Mnet Asian Music Awards (MAMA) 2016

December 03, 2016 2
Mnet Asian Music Awards (MAMA) 2016



p/s: entry ini berkaitan penuh dengan kpop


Assalamualaikum semua... semalam telah berlangsungnya MAMA2016 dekat Hong Kong sekali lagi. actually nak update pasal bende ni malam tadi tapi disebabkan aku dah malas haha tu yang baru sekarang update. okay, bagi yang tak tahu MAMA2016 ni apa, meh sini aku terangkan. MAMA2016 ni sebenarnya Mnet Asian Music Awards dimana rancangan ini adalah bertemakan anugerah. alah macam Anugerah Skrin ke ABPBH ke haa dia sama macam tu. cuma yang beza MAMA ni pulak dia untuk muzik. senang cerita, MAMA ni awards untuk kpop lah kan. kpop boy group & girl group akan attend sebab dorang tercalon haa centulah. as usually, aku as kpoppers memang wajib tengok bende ni since 2011 lagi tak silap aku. cuma 2011 takde EXO. tapi bende tak best sebab banyak group takdeπŸ˜“πŸ˜“



As EXO-L, aku bahagia betul semalam walaupun performance abang tak banyak 😭 tapi takpe aku tetap bahagia sebab EXO dapat 3 awards iaitu Best Asian Style, Best Male Group, Album Of The Year for 4 consecutive years!!!!! dan tak lupa jugak untuk Best Collaboration yang Baekhyun & Suzy dapat menerusi lagu Dream πŸ’ƒ congrats abang abang semua. tak sia sia vote,watch mv selama ni. sayang betul aku kat korang semua πŸ’žπŸ’ž yelah since korang debut lagi kan aku stan. thanks to pakcik sooman sebab debutkan anak anak aku ni time 2012. imma proud exo-l yesterday, today and forever. walaupun aku tahu aku dah lama tak berfangirling time aku spm dulu tapi aku tetap ikut perkembangan korang sampai sekarang 😍. congrats sayang sayang sekalian em nak nangis sebab terharu gila ni sumpah hahaha. semoga di masa akan datang, EXO akan terus cemerlang seperti tahun tahun sebelumnya πŸ’–πŸ’–. serious tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan aku time dorang dapat aoty tu πŸ˜‚πŸ˜‚.




Best Asian Style (3 Consecutive Years)
#BestAsianStyle
EXO #MAMARedCarpet
μ—‘μ†Œ #MAMARedCarpet











Best Male Group (3 Consequtive 
Years)
#BestMaleGroup
EXO #MAMARedCarpet #MAMA2016
μ—‘μ†Œ #MAMARedCarpet #MAMA2016







Best Collaboration (Baekhyun&Suzy)
#BestCollaboration
μˆ˜μ§€ & λ°±ν˜„ - Dream
#MAMARedCarpet
#MAMA2016










HotelsCombined Album Of The Year (4 Consequtive Years)
#AlbumOf TheYear
μ—‘μ†Œ - Ex'Act
EXO #MAMARedCarpet
μ—‘μ†Œ #MAMARedCarpet







As Buddyz, aku bangga sebab satu satunya girl group yang aku stan iaitu GFriend akhirnya menang Best Dance Performance Female Group πŸ’ƒπŸ’ƒ sememangya GFriend memang layak menang award ni sebab apa? korang kenalah tengok semua mv dorang tau. tarian dorang dalam semua mv memang energetic giler. thats why aku suka sangat group ni. discography dorang memang sangat unik. korang pun patut stan group ni (kpoppers je) even group ni boleh dikira baru lah jugak debut 2015 and aku pun memang tak suka girl group baru baru ni sebab gedik melebih lol tapi aku boleh tersangkut dekat GFriend ni. try weh, try. pergi tengok mv dorang. takpun nak lagi gempak, korang tengok dekat SINI. performance gfriend paling fav setakat ni. boleh meremang bulu roma wooo~~~ btw, performance gfriend dengan seventeen untuk mama2016 tak mengecewakan tapi aku tak tahu kenapa aku ship sangat BTS&GFriend ni. berharapan lah jugak nak tengok group berdua tu mashup bersama 😁 and bias aku semestinya Eunha, si vokalis pendek rambut pendek HAHAHAHA 😝😝


Best Dance Performance Female Group
#BestDancePerformanceFemaleGroup
예자친ꡬ - Rough
#MAMARedCarpet
#MAMA2016






LIST OF THE WINNERS

Album Of The Year (Daesang) - EXO "Ex'Act"
Artist Of The Year (Daesang) - BTS
Song Of The Year (Daesang) - TWICE "Cheer Up"
Best Music Video - BLACPINK "Whistle"
Best Male Artist - Zico
Best Female Artist - Taeyeon
Best Male Group - EXO
Best Female Group - TWICE
Best Dance Performance Male Group - BTS "Blood Sweet & Tears"
Best Dance Performance Female Group - GFriend "Rough"
Best Dance Performance Solo - Taemin "Press Your Number"
Best Collaboration - Suzy & Baekhyun "Dream"
Best Vocal Performance - DAVICHI "Beside Me"
Best OST - Lee Juck "Don't Worry" (Reply 1988)
Best Vocal Performance Male Solo - Crush "Don't Forget"
Best Vocal Performance Female Solo - Ailee "If You"
Best Band Performance - CNBLUE "You're So Fine"
Best Rap Performance - Cjamm & BeWhy 'Puzzle"
Best New Artist Male - NCT 127
Best New Artist Female - I.O.I

World Performer Award - SEVENTEEN
iQIYI Worldwide Favourite Artist - GOT7
Best Of Next Artist Award Male - Monsta X
Best Of Next Artist Award Female - BLACKPINK
Best Producer - Black Eyed Pilseung
Best Visual Art & Director - Min Hee Jin
Best Choreographer - J.Da Apissara Phetruengrong
Best Promoter - Masahiro Hikada
Best Executive Producer - Bang Si Hyuk
Best International Producer - Timbaland
Best Engineer - Tanaka Hironobu
Inspired Achievement - Quincy Jones
Best Asian Style - EXO
Best Asian Artist (Thailand) - Getsunova
Best Asian Artist (Vietnam) - Noo Phuoc Tinh
Best Asian Artist (Indonesia) - Isyana Sarasvati
Best Asian Artist (Singapore) - JJ Lin
Best Asian Artist (Japan) - Sekai No Owari
Best Asian Artist (China) - Hua Chenyu

Congrats to the all of award receiverπŸ‘πŸ‘
Congrats to EXO, BTS, GFriend, TWICE, BLACKPINK and the others.
also congrats to the all of nominees bcs nominated for the award.

we are one, EXO saranghaja πŸ’•πŸ’•πŸ’•