April 2016 - Raizah Halisah

Wednesday, 27 April 2016

Tips Memilih Sunglasses Mengikut Bentuk Muka

April 27, 2016 5
Tips Memilih Sunglasses Mengikut Bentuk Muka


بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 Assalamualaikum w.b.t


Hello guys, fyi entry kali ini merupakan tips dalam memilih sunglasses. Almaklumlah kan sekarang ni cuaca panas so korang-korang mestilah kena beli sunglasses untuk menghalang penglihatan daripada terkena silau and jugak untuk bergaya so on. Sebelum tu, say HI to my cutie baby Jaebum hahaha ((that top picture)).

Tips ni aku tulis special for you alls yang tak nak jadi macam aku. Let me show you all my failed selfie wore sunglasses.

((ignore my ugly face))

Actually, the sunglasses aku beli murah je alah senang cerita tak ori lah *malu* but idc about it hehe. Aku beli pun aku main capai je ala murahkan capai jela. sebab sunglasses ni nampak lawa daripada yang lain tu yang aku main capai je. Perasan tak apa yang failed kat gambar tu? Kalau perasan lah kan when i wore that sunglasses and take a selfie, kening aku tak nampak hahaha *tutup muka*. Selalu jugaklah aku stalk ig and nampak kalau dorang selfie guna sunglasses, mesti nampak kening but why aku punya kening tak nampak dalam gambar ni? Okay start tu memang aku dah rasa failed time memilih jenis sunglasses. Lagipun, muka aku ni jenis bulat so mungkin jenis ni tak sesuai dengan muka aku.

((close up sikit kening nampak sikit je))

Diminta anda semua jangan percaya dengan muka aku tu. Tu semua 100% iphone filters. Baru perasan yang aku ada selfie macam ni *jangan kecam*. And kalau kalau tengok kat gambar atas ni pulak aku nak closed up sikit tapi nampak sikit je kening tu. Failed!!

So, abaikan apa aku melalut kat atas tu and lets look at the tips how to find a sunglasses according  to your face shape.

  • Mula-mula, korang kena tahu jenis muka korang macam mana. kalau aku jenis bulat tapi aku sengaja je membujurkan muka aku >,<

  • Lepas dah dapat tahu muka korang bentuk yang macam mana, korang boleh cari sungglases mengikut bentuk muka korang.
1. Round Face




2. Oval Face

3. Hearted Face

4. Square Face



Pilihan yang terbaik dalam memilih sunglasses ataupun kacamata.


Setelah aku menggodeh google so barulah aku tahu yang sunglasses aku beli tu hanya sesuai untuk orang yang mempunyai jenis muka oval mahupun kotak. So, i should buy a new one and ofc i will refer the pict before buy it. and also korang jugak, kalau yang nak beli sunglasses tu boleh lah jugak refer pict kat atas tu ye ((bukan pict aku)).

*sebarang typo ataupun broken english, sila abaikan ;)*

Bye, sehingga kita berjumpa lagi di entry lain.
Assalamualaikum.

Raizah Halisah.

Thursday, 14 April 2016

My Top 3 Favourite Game

April 14, 2016 12
My Top 3 Favourite Game
بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 Assalamualaikum w.b.t


Harini baru sempat nak update entry. Lagipun, sekarang ni aku makin busy sejak sejak result u semua keluar. and korang, tolong doakan aku tau supaya aku dapat sambung belajar course kegemaran aku iaitu matematik kat mana-mana u ataupun kolej. Sebab sekarang ni nak masuk u pun susah. Sebab tu aku minta korang doakan aku :). Aku dapat form6 tapi aku masih ragu-ragu lagi nak pergi atau tak. Sekarang ni aku tengah tunggu result upu (uitm) esok. Harap-harap sangat aku dapat course yang aku minta :)).

Beralih kepada tajuk untuk entry kali ini, ramai sebenarnya tertanya apa yang aku buat selama 5-4bulan ni. Aku tak kerja sebab parents tak kasik. So, apa aku buat sepanjang 4-5bulan ni? Aku main game T^T. Sebabtulah tajuk dia "My Top 3 Favourite Game". Dekat entry ni, aku nak ceritakan ataupun nak share game fav aku :"). Mohon jangan kecam saya T^T.

1. SimS Freeplay


Kat sini, siapa minat main Sims? Tak kiralah Sims 2, Sims 3, Sims 4, Sims World Adventure dan bermacam tajuk sims lagi hahaha. Aku memang minat main Sims ni. Dulu, aku suka main The Sims 2 kat ps. Lepastu main sims kat phone nokia c-3 aku and sekarang ni aku main sims freeplay kat iphone aku. Dan akhirnya, aku still main lagi sims freeplay ni. Time aku main sims 2 dulu, mak aku selalu kata kat aku yang aku ni tak bosan ke main game ni hahaha tapi aku kata tak sebab game sims ni macam hidup kita setiap hari jugak. cuma dekat sims ni kau boleh berangan jauh lagi hahaha. contohnya, kalau dekat sims ni, kau boleh create diri kau lawa-lawa lepastu create lagi satu sims then letak nama crush kau hahaha at the end sims kau tu akan bercinta dengan sims crush kau. dekat situ tahap berangan kau nak berumah tangga dengan crush akhirnya tercapai hahahahahaha. ok aku selalu buat macam tu *tutup muka*.

Tapi, untuk sims freeplay ni, aku tak lah letak nama aku ataupun nama crush tapi aku letak nama budak budak exo hahaha dan untuk pasangan dorang, aku pilih random from asian fanfics :).

Ini adalah sims yang aku create. Exo members dan pasangannya hahaha.

Istana kononnya aku create. rumah pertama ni. 

Ni tingkat bawah.
(jangan kutuk. aku tak pandai design rumah lagipun aku bukan arkitek >,<)

tingkat 2 hanya untuk bilik. kalau ada duit lebih, aku ingat nak tambah lagi 1 tingkat >.<


Banyak lagi rumah tapi aku takmau tunjuk design rumah buruk aku tu semua T^T hahahaha. So, untuk game sims freeplay ni best sebab quest pun best best. lagipun ada macam macam lagi termasuk lah mermaid reef maknanya sims korang boleh jadi mermaid haha and banyak lagi lah termasuk hobby macam-macam ada. Nak join jadi neighboor sims freeplay aku? dipersilakan add as friend kat facebook aku, https://www.facebook.com/fefiraizah.

2. Star Girl


Untuk game yang kedua, game ni ada keperempuanan sikit. Aku punya Star Girl versi biasa. Ada jugak star girl beauty queen semua tu dan banyak lagi. tapi aku lebih suka yang biasa. Star Girl yang ni best sebab tak tahu nak desc macam mana :"). Dia macam fashion dress jugak tapi yang ni lagi best. masuk contest dapat hadiah semua tu. pastu ada boyfriend ciplak. Boyfriend dia kat sini semuanya artis terkemuka didunia tapi dia ubah nama sikit lah contohnya pemain bolasepak Cristiano Ronaldo, tapi dekat star girl  ni dia letak CR dengan nama Kristiano McDonald dekat situ kau boleh tengok permainan dorang :") lagipun memang banyak jugak lah nama pelik semua tu :')

Tulah star girl aku haa siap ada kepak kau hahaha

Ahamdulillah dah level 80 hahahaha. Tak sia-sia usaha aku selama ni ^^. So korang yang memang suka main game perempuan dress up fashion macam ni, dah boleh install game ni. ok aku suggest je tau hahaha. Lepas dah install, boleh lah add aku as friend kat star girl ni. ID: UNFMPC . jangan lupa add :)) ataupun boleh add aku kat facebook nanti automatically ada kat fl star girl aku.

3. High School Story


High School Story ni tak banyak beza dengan sims. cuma HSS ni takde lah dia suruh tidur masak makan mandi semua tu. dia punya game cuma completekan quest pergi party semua tu untuk dapat macam-macam jenis orang lepastu ada jugak part dekat library dia ada level nak uji english korang semua tu. ada jugak part bahagian pergi dating berejam >,< hahahaha dekat sini jugak korang boleh cipta kebahagiaan korang dengan crush macam dekat sims freeplay cuma dekat sini aku tak tahu boleh kahwin ke tak sebab dekat sims tadi boleh kahwin lepastu dapat anak T^T okay aku dah mengaarut.

nilah rupa nya. ada banyak classroom.

And also dont forget to add me as a friend on my facebook. Semua game fav guna facebook. nyampeh hehehehe. Sebenarnya, aku adalah salah seorang peminat game Candy Crush. Disebabkan level yang susah, aku decide uninstall je game tu hahaha mana taknya level 207 terlalu kejam untuk aku hahaha kbye.

Semua game dalam entry ni, aku guna phone dan semestinya online game. Kena ada internet baru boleh bukak. Aku tak main game kat laptop sebab aku ni jenis pemalas sikit nak bukak laptop --" Korang yang dah baca entry merepek aku ni, apa salahnya korang pulak yang share your top3 fav game? Aku tag semua yang baca entry ni. Malas nak tag satu-satu hahaha maaf ye hehehe. byebye

Sunday, 3 April 2016

Tagged Question : Get To Know Me

April 03, 2016 4
Tagged Question : Get To Know Me


بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 Assalamualaikum w.b.t

Hye gaiss rasanya dah lama kan raizah tak update entry? sebenarnya, raizah ni pemalas sikit hahaha macam entry sebelum ni raizah ada update pasal diri raizah yang jenis kena ada mood baru boleh tulis entry kat blog ni. Haa sedemikian tulah yang buat blog ni dah berminggu bersarang disebabkan mood takde XD. tambah-tambah pulak laptop rosak beberapa hari lepas dan alhamdulillah laptop dah okay dan raizah dah boleh update entry untuk hari ini :)

Sebenarnya raizah di tag untuk buat entry hari ni. Sarah yang tag raizah daripada pertengahan bulan 3 haritu XD. Maaf sarah sebab tangguhkan entry ni T^T. Raizah rasa serba salah la pulak T^T em. Tapi takpe sebab hari ini raizah dah taknak tangguh lagi. So, here we go....

(untuk answer, raizah akan buat manglish :"))

Answer:

1. Nama penuh raizah adalah Nur Fefiraizah. Haa konfem korang tak boleh sebut dengan sekali sebutan kan? ok raizah dah selalu dengar orang kata macam tu. Nama yang tak pernah orang guna dan satu-satunya nama yang wujud kat dalam dunia. tapi apapun raizah bersyukur sebab ada nama yang tak pernah orang guna hahaha.

2. Umur? 18y/o. Kiranya raizah baru lepas dapat result spm. jangan tanya result berapa XD.

3. Best Friends? Geng SGals. Najiha, Syazana, Ellyana, Mazlina, Aina.

4. Relationship status? taken 50% oleh zhang yixing dan 50% oleh kim hanbin hahahaha.

5. Piercing? kat telinga je ada tindik. maklumlah perempuan XD

6. tak minatlah nak tindik kat mana mana hahaha

7. Takde tatoo~~ DOSA

8. Tak nak tatoo!~~ DOSA

9. Favourite Blog? raizah suka blog yang ada banyak tutorial. Banyak kalau nak senaraikan bloggers semua tu. Selain tu, raizah jugak suka semua blog from Blogger's Family :))

10. Maksud raizahstory? dekat blog ini, ada banyak pasal story yang raizah suka share tak kisah duka ataupun gembira. sebab tulah namanya raizahstory. raizah berstory. raizah bercerita hahaha.

11. Fav band? raizah suka AOA :)

12. Fav movie? movie Disney, chinese movie, horror movie (even raizah penakut T^T)

13. Fact about my personality? unlucky fangirl :")

14. Hate most about myself? ok raizah benci yang raizah ni pemalas !!

15. Love most about myself? takde kot. haha maybe my eyes. double eyelid *,*

16. I really love maths. Lecturer pun okay jugak. Tapi kenkadang, nak jadi tour guide. I love to travel.

17. tbvh, i tak pernah date. but raizah selalu tgk kdrama yang dorang selalu date kat themepark and why not tht we must try it? hehehe

18. yang ni raizah pernah update entry 5 thing i hate most. boleh baca kat SINI.

19. my weakness? okay ini sangat jujur, raizah lemah tengok rambut lelaki. "your hair the most i fav".

20. Phobia? cinta.

21. Homework

22. Rambut!! 

23. The way he looked at me.

24. Smokers. Vapers.

25. Perempuan melawa bukan untuk pikat lelaki :D 

26. act i dont have any quote but this is the fav one,

Today is better than yesterday and tomorrow will better than today.

27. benda yang  aku pendam selama ni.

28. a girlfriend of my first love :))

29. lepas dengar news yang kai dengan krystal dating T^T

30. Personality are better than looks :)

I tag to those that i really want to know about them ^^ 1 . 2