TUTORIAL : Border Shadow Luar Blog

بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
Assalamualaikum w.b.t

Memandangkan harini saya free, so saya decide nak buat satu tutorial untuk template denim iaitu  Border Shadow luar Blog



Ok jum mula.

1. mula-mula bukak dashboard
2. click pada template dan click dekat Edit Html.
3. tick *expand widget template
4. halakan cursor dan clickkan kat dalam kotak html dan search kod ini 
#content-wrapper {

5. lepas dah cari kod diatas, ada kod kat bawah dia kan? Ok DELETE  kod tersebut dan gantikan dengan kod bawah ni,

width: 1200px;
margin: 0 auto;
padding:15px;
background : url(URL BACKGROUND);
border: 1px solid transparent;
text-align: left;
box-shadow: 0 0 5px 5px #cccccc;
}
6. Okay,
MERAH: width blog korang
HIJAU: url background dalam blog 
OREN: warna shadow yang korang nak

7. Preview dan kalau takde error, save.
8. Siap ^^

p/s: kalau nak try guna simple template, cuba search code 
content-inner {
9. dah search? then copy kod atas dan pastekan dibawah content-inner { tu tadi ye.

selamat mencuba ^^ 

No comments

Powered by Blogger.